ŞEHİR TİYATROSU ABD’DE TEZ KONUSU OLUYOR

0
1032

7 AĞUSTOS 2012

BASIN BÜLTENİ

ŞEHİR TİYATROSU ABD’DE TEZ KONUSU OLUYOR
– BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU’NUN ‘HER YERDE TİYATRO, HER YER TİYATRO’ PROJESİ, ABD’DE BELGESEL SİNEMA ÜZERİNE YÜKSEK LİSANS YAPAN ENİS ÖZDİL’İN TEZ ÇALIŞMASINA KONU OLDU.

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları, yaz aylarında köy köy dolaşarak, tiyatroyu merkeze uzakta yaşayan vatandaşların ayağına götürüyor.

‘Her Yerde Tiyatro, Her Yer Tiyatro’ sloganıyla 6 yıl önce yola çıkan, köyleri ve beldeleri dolaşan ekip, Ramazan ayında da iftar sonrası köylere ulaşarak, geleneksel Türk tiyatrosu temelli oyunlarını ücretsiz sahneliyor. Özel otobüslerini, hem ulaşım aracı, hem de kulis ve dekor olarak kullanan sanatçılar, gittikleri yerlerde sahnelerini, ses sistemlerini ve ışıklarını da kendileri kurarak, tiyatro sanatını icra ediyor.
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Ertan Akman, sadece kış sezonunda salonlarda sahneye çıkan bir topluluk olmadıklarını belirterek, “Niyetimiz ve tüm çabamız şehre ulaşma imkanı bulamayan ve oyunlarımızı izleme olanağı olmayanlara, tiyatroyu götürmek ve bir biçimde onların da tiyatro ile tanışmalarını sağlamaktır” diye konuştu.
Akman, projenin ilk hayata geçtiği yıllarda beklemedikleri oranda ilgi gördüklerini belirterek, planlarında olmamasına rağmen yoğun ilgiden dolayı neredeyse tüm yazı tiyatroyla geçirdiklerini anlattı. Bu yıl sahneledikleri oyuna “Adını Temaşa Koyduk” ismini verdiklerini de ifade eden Akman, “Televizyondaki isim popülaritesinden yararlandık. Yine farklı temaşa türlerini, geleneksel Türk tiyatrosu örneklerini bir araya getirdiğimiz bir çalışma bu” dedi.
Eserin gölge oyunu ile başladığını ve sonrasında bir orta oyunu örneği verildiğini dile getiren Akman, “Hemen ardından bir Tuluat tiyatrosu örneğimiz var. Arada farklı oyunların ardından Yeşilçam filmlerine bir gönderme yaparak oyunumuzu sonlandırıyoruz. Aslında modern Türk tiyatrosuna geçiş sürecinin öyküsünü anlatıyoruz. Yarı belgesel tadında bir oyun diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Köy insanının sıcaklığı ekibe yansıyor

Şehir Tiyatrosu’nun Halkla İlişkiler ve Organizasyon Sorumlusu Mine Şensin de tiyatro grubunun 15 kişilik olduğunu belirterek, teknik ekip, dekor, ulaştırma dahil 25 kişilik çalışma grubunun projeyi yürüttüğünü söyledi. Gittikleri köylerde insanların sıcaklığının ekibe yansıdığını anlatan Şensin, “İnsanların tatile çıktığı bir dönemde çalışıyoruz. Gerçekten çok zevkli. Özellikle köylerde oyunumuzu oynamaktan çok keyif alıyoruz. Ramazan’da uzak mesafelere iftar öncesi gidiyoruz. Burada köylüler tarafından ağırlanıyoruz. Herkes çok memnun. Ulaşabildiğimiz yere kadar gidiyoruz. Biz oyunu götürmekten, halk da Ramazan ayında iftar sonrasını tiyatro izleyerek değerlendirmekten memnun” şeklinde konuştu.
Keles ilçesinin Baraklı Köyü Muhtarı Nazım Ünür de köy halkının tiyatroya gitme imkanı bulamadığını, bu yüzden Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun yöreye kadar gelerek oyun sahnelemesinden mutluluk duyduklarını dile getirerek,
“Katılım çocuklarda daha fazla. Bu ilgi, geçen yılki beğeninin sonucudur. Çocuklar daha meraklı, daha ilgili” dedi.

Newyork’ta, yüksek lisansa tez konusu olacak
Haziran ayından bu yana ekiple birlikte dolaşan ve ABD’de belgesel sinema üzerine yüksek lisans yapan Enis Özdil, tezi için Newyork’tan Bursa’ya geldiğini ve Şehir Tiyatroları’nın turnesini çektiğini belirtti. Özdil, bu turnelerin kendisi ve Newyork’taki hocaları için değişik bir konu olduğunu vurgulayarak, “Normalde ağır oyunlar oynayan, sahnede oynayan bir tiyatro ekibi, herşeyi bir kenara bırakıp köy köy dolaşıp geleneksel Türk tiyatrosundan eserler sahneliyorlar. O yüzden Amerikalılar’a da çok ilginç
gelecek. Profesyonel bir tiyatro ekibinin bu türde bir turne yapması yurtdışında alışıldık bir durum değil. Bu tür turneleri yurtdışında gençler, amatör gruplar yapıyorlar” diye konuştu.
Özdil, çektiği görüntülerin küçük bir kısmını öğretim üyelerine gönderdiğini ve sahne kurulumundan, köylerde bu işlerin yapılmasına kadar tüm süreçleri beğendiklerini ifade ederek, Ramazan ayı çekimlerinin ardından projesinin sona ereceğini kaydetti.