Ramazan geceleri nostaljisi tam gaz Erdal ABİ

0
1036

3Ramazan geceleri nostaljisi tam gaz
Erdal ABİ

19 Temmuz 2014
Sanat ve sanatçı kenti Bursa’da ramazan ayında da Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu etkinliklerini sürdürüyor.
‘Her Yerde Tiyatro’ projesi kapsamında ‘Geçmiş Zaman Olur ki..’ adlı oyunu; Yenişehir, Orhangazi, İznik ve Mudanya Tirilye’de sahneleyen başarılı  sanatçılar eski ramazan gecelerinin nostaljisini günümüze taşıyor.
Tiyatroya gitme olanağı bulunmayan ve çevre yerleşimlerde yaşayan vatandaşları tiyatro ile tanıştırmak ve şehirle kültürel bağı güçlendirmek amacıyla  gerçekleştirilen ‘Her Yerde Tiyatro’ projesi her akşam farklı bir ilçede vatandaşların beğenisine sunuluyor, sanatçılar da bol bol alkış alıyorlar.
Son derece eğlenceli oyun Yenişehir, Orhangazi, İznik, Mudanya ve Tirilye’de sahnelendi. Yaz turnesinde her gösterimde vatandaşlardan yoğun ilgi gören  Şehir Tiyatrosu’nun programı oldukça yoğun ve diğer ilçelerden de davetler alıyor..
Yaz sezonu turnesine çıkan bir diğer sanatçılar grubunu da Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu kadrosu oluşturdu.
AVP Devlet Tiyatrosu sanatçıları ve tiyatroya gönül verip tiyatro bünyesindeki Feraizcizade Gençlik Tiyatro Kursu’nda yetişen Bursalı gençlerin yaz aylarındaki turne programları oldukça eskiye dayanır.
Sezon içinde Bursa sahnesinde sergilenen oyunlar yaz aylarında büyük bir Anadolu turnesi yapardı.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan programa göre oyunlar Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin en uzak kentleriyle Karadeniz ve Ege turnesinde alkış almadıkları şehir bırakmazdı.
Turneden iki hafta önce Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Adnan Açıkdüşünenler oyunların sergileneceği şehirlere gider, Vali ve kentin diğer ilgilileriyle görüşür, sahneler saptanır, kalınacak otellerle, lokantalarla anlaşmalar yapılır ve turneye çıkılacak gün erken saatlerde kiralanmış otobüsteki sanatçılar AVP Tiyatrosu önünden törenle uğurlanırdı Anadolu yollarına.
Bu arada daha önceden kamyonlara özenle yüklenen dekorlar, aksesuarlar turne için belirlenen ilk şehre teknisyenlerce götürülürdü.
Tiyatronun unutulmaz müdürü sanatçı,rejisör merhum Ali Cengiz Çelenk de işte böyle bir turnede Kayseri yollarında aniden rahatsızlanmış ve yaşama veda etmişti.
AVP tiyatrosuna ve dolayısıyla sanat ve sanatçı kenti Bursa’ya çok şeyler kazandırmış olan Çelenk’in bu beklenmedik olayla vefat etmesi ile turne yarım kalmış, rahmetlinin cenazesi Bursa’ya getirilerek tiyatro sahnesinde düzenlenen büyük bir törenle sonsuzluğa yolcu edilmişti.
Mekanı cennet olsun..